De “rechten” van een moeder

Als moeder worden wij vaak geleefd, met name jonge moeders. Wij staan 24/7 in dienst van onze kleintjes. Wat heerlijk is, maar ook best vermoeiend kan zijn. Gedurende mijn moedershaps reis heb ik moeten ontdekken en accepteren wat mijn rechten zijn als moeder. Je zal je vast af vragen wat ik daarmee bedoel. Ik leg dat graag aan je uit;

Geniet recht
Ken je dat gevoel dat je constant bezig bent met van alles en nog wat. En eigenlijk niet weet wat je gedaan hebt de hele dag? Als je dat herkend wordt het tijd dat je gebruik maakt van je geniet recht! Je mag als moeder best genieten van je kinderen, dan ze alleen maar te verzorgen en achter hun aan op te ruimen. Als ik mezelf hierop betrap, probeer ik een moment te creeëren om een activiteit met ze te ondermenen. Bijvoorbeeld samen kleien, kleuren, even naar de speeltuin of een leuk filmpje kijken.

Ik merk dat de kinderen dat fijn vinden en dat ik zelf ook tot rust kom. Ik probeer van dat soort momenten bewust te genieten en niet op automatisch piloot te doen. De huishoudelijke taken kunnen echt wel even wachten.

Tijd voor jezelf recht
Een Ander recht dat wij hebben als moeder is: de tijd voor jezelf recht! Nou dit heeft bij mij jaren geduurd voordat ik dit recht heb omarmt. Ik was zo bezig met het verzorgen van de kinderen, het runnen van een huishouden en daarnaast nog te werken. Dat ik mezelf helemaal niet meetelde, ik ben zover gegaan dat ik op een gegeven moment helemaal leeggezogen was. Ik kon niemand anders de schuld geven dan mezelf. Als moeder kun je snel vergeten eerst je eigen zuurstofmasker op te doen, voordat je dat bij een ander doet. “Help yourself before you can help others.” Dat lijkt zo logisch maar dat is het niet als je moeder bent.

Het is van belang dat je tijd inplant voor jezelf. Om te beginnen met één uur per dag en het uitbreiden, naar een paar uur in de week indien mogelijk. Tijd voor jezelf kan van alles zijn, het lezen van een boek, shoppen, slapen (dat is mijn favoriet haha), of lekker op stap met vriendinnen. Daarnaast probeer ik gevarieerd te eten en slik ik multivitaminen ter aanvulling van mijn voeding. Sinds kort ben ik begonnen met het slikken van multivitaminen. Ik merk dat ik veel meer energie heb en me ook fitter voel. Sporten of een wandeling maken is altijd aan te raden. Bij mij is dat nog een dingetje haha. Hey nobody is perfect right?!
Loopbaan recht
Het laatste recht die ik wil delen is je loopbaan recht. Jaren geleden was het de enige recht wat wij als vrouw hadden, het aanrecht! In sommige landen is dat jammer genoeg nog steeds het geval., De tijden zijn veranderd in Nederland. Wij hebben het voorrecht om naast het zijn van een moeder, ook een succesvolle loopbaan te hebben . Ik ben zelf een werkende moeder en ik moet toegeven dat het niet altijd even makkelijk is om te combineren. Maar waar een wil is, is een weg. Mijn gezin heeft absoluut mijn prioriteit, maar ik streef ernaar om ook alles uit mezelf te halen., Op deze manier wil ik een inspiratie zijn voor mijn kinderen. Ieders situatie is anders en iedereen maakt daar verschillende keuzes in. Mijn advies is; maak gebruik van je loopbaan recht. Het maakt mij een sterker, zelfverzekerder vrouw die een trotse moeder is maar ook investeert in zichzelf.

Wil meer weten over momselfcare ?? klik op dan op de volgende link https://edithmoencoaching.nl/mama-in-balans/

Ik wil graag weten wat jou gedachtes zijn over deze blogpost, laat gerust een reactie achter.

Lieve groet,

Edith

Forma@2x.png

Facebook
Twitter
LinkedIn

Related Posts